Докато премиерът Бойко Борисов обяснява, че няма никакъв бежански натиск върху

...
Докато премиерът Бойко Борисов обяснява, че няма никакъв бежански натиск върху
Коментари Харесай

Мигрантите в България се увеличиха с 81.7%

Докато премиерът Бойко Борисов изяснява, че няма никакъв бежански напън върху България, тъй като се е схванал с турския президент Ердоган по въпроса, съгласно формалните статистики на Министерство на вътрешните работи незаконните мигранти у нас са се нараснали близо два пъти. При това става дума само за арестуваните от органите на реда, а не за тези, които не престават да минават гладко през страната или пък да се разхождат необезпокоявани във вътрешността й.

През юли са арестувани общо 298 жители на трети страни, от които 27 на вход, 60 - на излаз без регистрация и 211, които обитават нелегално навътре в страната. Броят им е с 81.7% по-голям в съпоставяне с предходния месец (164 лица), написа в Месечна информация относно миграционната конюнктура в България за юли 2019 година Това са последните данни в уеб страницата на Министерство на вътрешните работи, само че наклонността вероятно се е запазила и през август.

Според справката през януари-юли 2019 година са арестувани общо 1256 жители на трети страни. От тях на входа на държавната граница – 253, на изхода без регистрация – 261 и открити в противозаконен престой навътре в страната 742 лица. Спрямо общия брой на арестуваните през същия интервал на 2018 година (995) се регистрира нарастване с 26.2%. 

В същото време Нова тв сподели клипче, на което с надпис България и емотикон усмивка се вижда дълга опашка от мигранти, които се катерят по стълба, с цел да преминат ограда, за която се твърди, че е тази по българо-турската граница. Телевизията категорично означи, че от Гранична полиция не са поискали да разясняват, но не са отрекли, че става дума за нашата граница.

Вътрешният министър Младен Маринов също отчете ръст в опитите за незаконно прекосяване на българо-гръцката граница и свърза това с усложняването на обстановката в Близкия изток и Турция.  " Следим процесите в Турция. Виждате какво се случва. За страдание тези процеси не зависят единствено от нашето предпочитание. Те са по-глобални и, естествено, когато има оживление и някакви терзания, ние сме длъжни да вземем ограничения. Наистина българо-турската граница се охранява добре. Има построени съответни уреди, само че имаме проблем със сухоземната граница с Гърция. Поради тази причина сме дислоцирали в допълнение командировани сили, тъй че да можем да пазим сигурността на границата. Отчитаме растеж в опитите да бъде премината незаконно тази граница. Имаме положително взаимоотношение с гръцките управляващи ", сподели Маринов на конференцията  " Сигурността в Югоизточна Европа " през вчерашния ден.

В същото време центровете за мигранти и бежанци са съвсем празни, като и до момента няма смислено обяснение къде изчезнаха десетките хиляди, които минаха през тях през последните години. Но пък известията за арестувани мигранти в разнообразни западноевропейски страни, минали през България, са съвсем всекидневни. Според справките на Министерство на вътрешните работи сега в домовете на вътрешното министерство са настанени 216 от така наречен жители от трети страни при потенциал от 700, или те са запълнени на 30%. В центровете на Държавната организация за бежанците са настанени 427 лица при потенциал от 5160, което значи 8.3%. Според Министерство на вътрешните работи на външен адрес са регистрирани други 162 лица, които всекидневно също изчезват.

Най-много са хванатите мигранти от Афганистан и Ирак. Прави обаче впечатление, че са се нараснали арестуваните от Турция, както и че внезапно понижават тези от Сирия.

Само преди три месеца при срещата си с премиера на Свободна страна Бавария Маркус Зьодер в София министър председателят Борисов не спря да се хвали какъв брой доста е направено при неговото ръководство за преодоляване на мигрантската вълна и на казуса с мигрантите въобще.  " На първо място сме в Европа по арестувани, задържани, дадени на съд и с присъди каналджии. За образец в Европа сме ", похвали се той.  " Само за 2018 година са наказани 133 лица за каналджийство. През първите три месеца на тази година имаме 30 наказани ", разгласи още Борисов, пропускайки обстоятелството, че на процедура съвсем всички хванати се спогаждат с прокуратурата и се измъкват с условни присъди.  " От 6904 нарушавания на турската граница сме задържали 761 лица, а 5492 лица независимо са се завърнали навътре в Турция, откакто са открили съществуването на български патрули по линията на границата. През 2018 година са регистрирани 5311 жители на трети страни, което е понижение с 23% ", регистрира в това време министър-председателят. После описа, че " страната ни е върнала и хиляди афганистанци със аероплан, минали незаконно в България ", и се оплака, че " по границата с Гърция имаме основни проблеми ". " Там нямаме заграждения и като шенгенска граница тя е дълга над 800 км ", добави министър председателят.

Официалните данни на Министерство на вътрешните работи обаче са напълно разнообразни и надалеч по-скромни. Така да вземем за пример за юли т.г. са върнати единствено 94 нелегално пребиваващи жители на трети страни. През интервала 01.01.-31.07.2019 година пък са върнати общо 528 нелегално пребиваващи жители, като измежду тях преобладават лицата от Ирак – 20.8%, Афганистан – 11.4% и Иран – 9.5%. Така че не е ясно за какви хиляди върнати афганистанци приказва Борисов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР